Jongeren Activeren in de Thuiszorg

12 oktober 2016
Jongeren Activeren in de Thuiszorg

JATZ staat voor Jongeren Activeren in de Thuiszorg. Meer bepaald jongeren zonder diploma middelbaar die werkzoekend zijn.

Thuiszorg Vleminckveld  werkte samen met Levanto de korte en gratis JATZ-opleiding ‘Poetshulp in de thuiszorg’ uit. Jongeren die deze opleiding volgen, krijgen een getuigschrift van poetshulp in de thuiszorg en kunnen aan de slag. Misschien wel in jouw zorgbedrijf.

De JATZ-opleiding: poetshulp in de thuiszorg

Het ‘poetsen in de thuiszorg’ is een gratis opleiding voor werkzoekenden zonder diploma die moeilijk een job vinden. Zij worden opgeleid om zorgbehoevenden thuis te helpen met het huishouden en het poetsen van hun woning, maar ook boodschappen doen en emotionele ondersteuning bieden.

Thuiszorg Vleminckveld organiseert samen met Levanto

Dit JATZ-project is een initiatief van Thuiszorg Vleminckveld in samenwerking met Levanto, dat hulp aan huis biedt bij zorgbehoevenden of sociaal kwetsbaren in de Antwerpse regio. Stad en provincie Antwerpen ondersteunen dit project. De kandidaten krijgen vier weken praktijkles over de taken die ze als poetshulp van gediplomeerde zorgkundigen kunnen overnemen en over de complexe situaties waarin ze kunnen terechtkomen.

Na de lessen krijgen de jongeren twee weken stage en één week begeleiding bij het opstellen van hun cv en motivatiebrief. Kunnen ze niet meteen de stage aanvangen dan krijgen ze nog een maand begeleiding naar werk.

De derde editie van deze JATZ-opleiding loopt van 30 januari 2017 tot 10 maart 2017.

Deze opleiding levert jongeren af die met succes doorstromen naar een zorgberoep of een verdere opleiding volgen richting zorgsector.

Interesse in een jongere met een JATZ-opleiding?

Wil u meer info over deze JATZ-opleiding?
Neem contact op met Terry Van Doosselaere, t. 03 338 68 92 of terry.vandoosselaere@stad.antwerpen.be

Draaiboek JATZ

In samenwerking met thuiszorg Vleminckveld werd een draaiboek uitgeschreven. Deze handleiding geeft onder meer een antwoord op:
• Hoe vind ik de juiste jongeren om te starten aan dergelijke opleiding?
• Hoe ziet de opleiding er inhoudelijk uit?
• Hoe versterk ik de competenties van kortgeschoolde jongeren?
• Hoe meet ik de werkkwaliteiten die belangrijk zijn voor de zorgsector?
• Hoe begeleid ik jongeren tijdens de opleiding en hoe hou ik hen gemotiveerd?
• Hoe bemiddel ik jongeren tot een stage en tot een effectieve job in de thuiszorg?