Antwerpse leerlingen baas in woonzorgcentrum De Pelikaan (Deurne )

Antwerpse leerlingen baas in woonzorgcentrum De Pelikaan (Deurne )

Eerste en tweedejaars leerlingen van het Stedelijk Lyceum te Deurne liepen op 25 april stage bij woonzorgcentrum De Pelikaan te Deurne. Ze leerden de inhoud kennen van een job die sterk aansluit bij de eigen kwaliteiten en interesses.

Kwaliteiten ontdekken en positieve keuze maken

De klemtoon van deze Vlajo Talentenstage lag niet op het klaarstomen voor de arbeidsmarkt maar op het ontdekken van kwaliteiten en het maken van sterke positieve keuzes. Werken bij WZC De Pelikaan was inspirerend voor de leerlingen die het bedrijf, hun eigen ondernemerstalenten en deze van anderen beter leerden kennen. De leerlingen hadden er ontzettend veel plezier in om samen met de medewerkers van het woonzorgcentrum op verschillende afdelingen de handen uit de mouwen te steken, bewoners te helpen en hun talenten te bewijzen bij hun droomcoach.

“De leerlingen worden uitgedaagd om buiten de school hun talenten in te zetten. Ze  ondervinden dat attitudes zoals stiptheid, netheid, initiatief nemen, leiding nemen, onder leiding kunnen werken, … niet enkel op school maar ook in het bedrijfsleven en het dagelijkse leven belangrijk zijn”, zegt Annick Vandroemme, projectverantwoordelijke van de Vlajo Talentenstages“Na een reeks voorbereidende lessen, hebben ze op basis van hun interesse en talent gesolliciteerd voor een bepaalde functie bij WZC De Pelikaan. Mee op stap gaan met de zorgkundigen, bewegingstherapie aan bewoners geven, helpen bij het eten,… al deze taken voerden de leerlingen vandaag uit. Ze werden daarin bijgestaan door medewerkers van WZC De Pelikaan.”

Zorgbedrijf Antwerpen en WZC De Pelikaan namen voor de 1e keer deel aan dit project. “Voor onze medewerkers was het een bijzondere ervaring om de leerlingen van het Stedelijk Lyceum Waterbaan te mogen begeleiden als coach” aldus Johan De Muynck, Algemeen directeur van Zorgbedrijf Antwerpen“Bovendien was het voor ons als organisatie de uitgelezen kans om te laten zien dat we niet alleen zorgpersoneel in huis hebben dat elke dag het beste van zichzelf geeft maar ook andere functies zoals koks, centrumcoördinatoren en klantbegeleiders die met hart en ziel zorgen voor onze senioren.”

Vlajo Talentenstage

Naast het stimuleren van ondernemingszin bij leerlingen, wil Vlajo ook werk maken van een positieve beeldvorming over bedrijven. Met een kant-en-klaar lessenpakket werken de leerlingen in de klas interactief rond hun kwaliteiten. In het Vlajo kenniscentrum vinden ze informatievideo’s over mogelijke droomcoaches en over werknemers met uiteenlopende functies en opleidingen, die vertellen over hun taken en vooral over de kwaliteiten, nodig om de job goed en met veel werkplezier uit te voeren. De leerlingen stellen een eigen kwaliteitenkaart op en kiezen hun droomcoach. Ze stellen zich aan hem voor en samen werken ze een halve dag in het bedrijf. Tot slot valideert de droomcoach kwaliteiten zoals leiding kunnen geven, onder leiding kunnen werken, openstaan voor kritiek, respect hebben voor materialen en de omgeving, leren uit fouten, doorzettingsvermogen, initiatief en verantwoordelijkheid nemen.

De talentenstage is een win-win voor onderwijs én ondernemingen. Leerlingen gaan dieper in op het maken van succesvolle keuzes; een juiste combinatie van kwaliteiten en interesse. Ze leren een onderneming van binnenuit kennen en kiezen op basis van hun kwaliteiten voor een droomcoach die op zijn beurt even stil staat bij zijn sterktes, terwijl hij zijn job toont aan de leerlingen.

Zorgtalent promoot “werken in de zorgsector”

Vlaamse jonge Ondernemingen (Vlajo) organiseerde samen met Zorgbedrijf Antwerpen deze talententenstage voor leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs. Zorgtalent – een samenwerking van provincie Antwerpen, VDAB en de stad Antwerpen – ondersteunde dit initiatief. Zorgtalent promoot de zorgsector als interessante werkgever en maakt meer studenten warm voor een zorgopleiding. Door de werking van Vlajo Talentenstages te koppelen aan het Zorgbedrijf kunnen leerlingen laagdrempelig en vanuit eigen talenten kennis maken met deze sector waar veel medewerkers gezocht (zullen) worden.