Beroepen en opleidingen in de zorg

07 oktober 2016
Beroepen en opleidingen in de zorg

De zorgsector is in volle bloei. Daardoor is er een groeiende vraag naar zorgpersoneel. Voor een overzicht van de meest voorkomende beroepen in de social profitsector kan je terecht op de hierna vermelde websites. Of neem een kijkje in de interactieve beroepenzoeker.

 

Wat is een zorgberoep?

Er is een enorm jobaanbod in de zorgsector. Bekijk hier wat er allemaal mogelijk is

Je kan ook de beroepentest invullen en ontdekken op welke werkplek jij het beste past.

Zijn er beroepen met veel kans op werk?

Door de stijgende vraag naar geschikt zorgpersoneel raken veel vacatures niet ingevuld. Dit zijn de knelpuntberoepen: beroepen waar werkgevers moeilijk geschikte kandidaten voor vinden. VDAB publiceert elk jaar een lijst met de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Per beroep wordt aangegeven waarom het een knelpunt vormt. Er zijn drie oorzaken.

  • Kwantitatief tekort: een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.
  • Kwalitatief tekort: de kandidaten beschikken niet over de gevraagde bekwaamheden.
  • Specifieke arbeidsomstandigheden als weekendwerk, laag loon, zwaar werk en stress.

Opgelet: de knelpuntberoepenlijst van VDAB verschilt van de knelpuntberoepenlijst van RVA. Volg je een studie die voorbereidt op een knelpuntberoep uit de lijst van RVA en krijg je hiervoor een vrijstelling van RVA? Dan geniet je van een bijkomend voordeel. Op rva.be vind je meer info.

 

Welke opleiding volg ik?

Zoek je een opleiding of studie in de zorg? Benieuwd naar de waaier aan opleidingen? Neem dan een kijkje op ikgaervoor.be  of  onderwijskiezer.

Ben je jong en wil je actief zijn in de zorg?

Misschien is een opleiding in de thuiszorg iets voor jou? Hou je van schoonmaken en help je graag mensen? Ben je op zoek naar een gratis en korte opleiding met een grote kans op vast werk? Ben je tussen 18 en 30 jaar en werkzoekend zonder middelbaar diploma? Surf dan naar Thuiszorg Vleminckveld.