11% meer jongeren kiezen voor opleiding verpleegkunde

11% meer jongeren kiezen voor opleiding verpleegkunde

Het aantal inschrijvingen in de bacheloropleiding verpleegkunde is dit academiejaar met 11 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse zorgambassadeur Lon Holtzer. De verlenging van de opleiding tot 4 jaar schrikt jongeren blijkbaar niet af.

Bijna 16.500 studenten hebben dit academiejaar voor een opleiding verpleegkunde gekozen. Vooral de bacheloropleiding trekt 18-jarigen aan. Daar tekent Holtzer een stijging van 11 procent in het aantal inschrijvingen op. “Dat zijn studenten die op hun 18 jaar volmondig voor verpleegkunde kiezen en zich ook onmiddellijk in die richting inschrijven”, vertelt ze aan VRT Nieuws.

De stijging is opvallend gezien de opleiding voor nieuwe studenten vanaf dit jaar vier jaar duurt. Voorheen was dat nog drie jaar. Jongeren laten zich duidelijk niet afschrikken door dit extra jaar. Integendeel: mogelijk is de opleiding hierdoor net aantrekkelijker. “De opleiding bevat nu meer stage en dat is voor veel jongeren een aantrekkelijke factor”, meent Holtzer.

Zij-instromers

Het aantal zij-instromers dat pas op latere leeftijd voor een bacheloropleiding verpleegkunde kiest, is wél gedaald. Ook in het hoger beroepsonderewijs daalt het aantal kandidaten voor de opleiding verpleegkunde voor het eerst en wel met 3,5 procent.

Voor die dalingen heeft Holtzer geen verklaring. Wel is het volgens haar duidelijk dat wie voor deze opleidingen kiest later zo goed als zeker werk heeft.

BRON: deredactie.be