Zorgbeurs lokt meer dan 800 bezoekers naar Turnhout

Op 18 oktober bezochten zo’n 800 studenten en werkzoekenden de Zorgbeurs van Zorgtalent in het provinciaal cultuurhuis de Warande. De provincie organiseerde daar in samenwerking met stad Antwerpen en VDAB de zorgbeurs om mensen warm te maken voor een opleiding en job in de zorg.

De zorgvraag neemt toe, dus ook het aantal vacatures in de zorgsector. Zorgtalent, het samenwerkingsverband tussen provincie Antwerpen, stad Antwerpen en VDAB, organiseerde gisteren een zorgbeurs om het werken in de zorgsector te promoten.

“In de zorgsector zijn er jobkansen, ook voor laaggeschoolden, al kan niet iedereen deze kansen herkennen. De zorgbeurs bewees in het verleden dat het een eerste nuttige kennismaking is met deze boeiende sector. We willen jongeren overtuigen van de waarde van zorgopleidingen, die bovendien goede arbeidskansen bieden. De stad wil deze beurs dan ook ondersteunen om werkzoekenden in deze sector alle kansen te blijven geven,” aldus Antwerpse schepen van Werk Marc Van Peel.

“De zorgsector biedt een waaier aan functies. Van poetshulpen, logistieke assistenten, zorgkundigen tot klinisch laboranten. Tijdens de zorgbeurs krijgen werkzoekenden een mooi overzicht van de opleidings- en tewerkstellingsmogelijkheden in de sector.  Met de beurs willen we werkzoekenden helpen om de stap te zetten naar een job in de zorg, vertelt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB.”

Dat beaamt ook Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid van de provincie Antwerpen: “Een belangrijk argument om nu te kiezen voor de zorgsector is werkzekerheid. Onze bevolking is aan een zeer hoog tempo aan het verouderen. Dat zijn allemaal mensen die hulp nodig zullen en er zijn nu al handen tekort. We praten daarbij al lang niet meer over enkel het klassieke verzorgingswerk, er komen ook steeds meer technische snufjes op de markt die de zorgbehoevende meer comfort bieden en het werk voor de hulpverlener aangenamer maken. Al die hoogtechnologische toepassingen vragen ook technisch geschoolde mensen voor de ontwikkeling, de installatie en het onderhoud.”

Robots stelen de show
Naast getuigenissen van zorgmedewerkers, een theatervoorstelling en infostanden was er in de Warande ook een interactieve proeftuin. Hier konden de deelnemers kennismaken met een aantal innovaties als een neurobionische handschoen, een fixatievrije woonkamer, een mobiel nierdialysetoestel, … Zora de zorgrobot en de staprobot van To Walk Again die rolstoelgebruikers toelaat om te wandelen, waren de publiekslievelingen.